slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 715]

Chałka na soku pomarańczowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną, puszystą chałkę zrobioną na soku pomarańczowym. Chałka jest idealna na śniadanie ze świeżym masełkiem, serem i sokiem pomarańczowym. Chałka jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Polecam.

Chałka na soku pomarańczowym

Składniki:

Chałka na soku pomarańczowym

 

Sposób przygotowania:

Chałka na soku pomarańczowym
Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, masło oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.