Sposób przygotowania:
Chałka na soku pomarańczowym
Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, masło oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
to prawda, dziękuje