Sposób przygotowania:
Chałka - przepis na 2 chałki
Do miski wsyp, mąkę dodaj: drożdże, olej, wodę, jaja i zagnieć ciasto. Jeśli będzie klejące to dodaj jeszcze oleju ( dodawaj oleju dotąd aż ciasto nie będzie się kleiło do ręki, nie bój się że będzie oleiste). Teraz odstaw w jakieś ciepłe miejsce na 25 min. Po tym czasie zagnieć je jeszcze raz dokładnie. W sumie rób tak 3 razy.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 kulki.
Kulkę podziel na 3 mniejsze, zrób wałki i zlep tak aby powstała chałka.
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Formę na której będziesz piec chałki wysmaruj olejem lub masłem, połóż chałki, wysmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem,sezamem lub tylko cukrem jak wolisz.
Piecz ok 30 min.
Wystaw do wystudzenia, lub schrup na ciepło :)
Smacznego
Po tym czasie podziel ciasto na 2 kulki.
Kulkę podziel na 3 mniejsze, zrób wałki i zlep tak aby powstała chałka.
Rozgrzej piekarnik do 190*C.
Formę na której będziesz piec chałki wysmaruj olejem lub masłem, połóż chałki, wysmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem,sezamem lub tylko cukrem jak wolisz.
Piecz ok 30 min.
Wystaw do wystudzenia, lub schrup na ciepło :)
Smacznego