Sposób przygotowania:
Domowa chałka z białym serem i kruszonkąWykonanie ciasta:
Rozczyn: Drożdże rozcieramy bardzo dokładnie z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę, mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka, na koniec dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas wyrastania ciasta. Masło powinno być zimne z lodówki.
Wykonanie nadzienia:
Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można wcześniej zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miała wtedy jak dla mnie idealną konsystencję.
Składanie chałki:
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką. Na jedną część ciasta wykładamy połowę nadzienie i rozsmarowujemy, przykładamy drugim ciastem. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i nadzieniem, ponieważ wyjdą nam dwie chałki.
Składanie:
Następnie każde ciasto kroimy ostrym nożem na 3 paski w miarę równe paski.
Zaplatanie:
Każde podzielone ciasto zaplatamy jak warkocz i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą chałkę piekłam osobno, ponieważ moje chałki bardzo urosły. Odstawiamy jeszcze tak na około 10 minut żeby podrosły.
Do pieczenia:
Wyrośnięte chałki smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i obsypujemy obficie dobrze schłodzoną kruszonką.
Pieczenie i podanie:
Następnie chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Moje piekły się równą godzinę. Upieczone dokładnie studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
Gotową chałkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
W razie potrzeby do zagniatanego ciasto dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Z tej receptury wyszło mi dwie duże chałki.