SUPERPRZEPIS

Chałki z makiem

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chałki z makiem Więcej zdjęć (9)

Wpadł mi dziś do głowy fajny pomysł, zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery. Pyszne delikatne i rumiane.

Składniki:

Chałki z makiem

Składniki na 4 chałki :

 

  • 400 ml cieplej wody

 

  • 100 g cukru

 

 

 

 

  • 900 g+ 150 g do podsypania ciasta

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania chałek

Sposób przygotowania:

Chałki z makiem

Wykonanie:

Najpierw do miski wsypujemy mąkę( przesiewam ją najpierw) i sól. Do drugiej miski wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże . Mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do mąki.

Roztrzepujemy jaja i dodajemy do składników oraz rozpuszczoną letnią margarynę. Całość wyrabiamy hakiem koło 10 minut,wyjmujemy z miski i zagniatamy ręcznie teraz koło 5 minut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące.

Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód.

Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy). Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

Chałki z makiem
Najpierw do miski wsypujemy mąkę( przesiewam ją najpierw) i sól.
Chałki z makiem
Roztrzepujemy jaja i dodajemy do składników.
Chałki z makiem
Dodajemy rozpuszczoną margarynę i ostudzoną
Chałki z makiem
Całość wyrabiamy hakiem koło 10 minut,wyjmujemy z miski i zagniatamy ręcznie
Chałki z makiem
Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm.
Chałki z makiem
Łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód.
Chałki z makiem
Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem
Chałki z makiem
Posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy). Piekłam 25 minut w 170 stopniach.