Sposób przygotowania:
Chałki z makiemWykonanie:
Najpierw do miski wsypujemy mąkę( przesiewam ją najpierw) i sól. Do drugiej miski wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże . Mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do mąki.
Roztrzepujemy jaja i dodajemy do składników oraz rozpuszczoną letnią margarynę. Całość wyrabiamy hakiem koło 10 minut,wyjmujemy z miski i zagniatamy ręcznie teraz koło 5 minut, podsypujemy maka bo ciasto będzie klejące.
Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę ( w misce przykryte ściereczką). Po godzinie dziele ciasto na 12 części i wałkuje równe wałki 25 cm, łącze po 3 wałeczki i przekładam jak warkocz i zawijam pod spód.
Zostawiam chałki na 20 minut do wyrośnięcia. Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje zmielonym makiem( miałam kupny gotowy). Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Jedzonko5656
lalunia