alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chałka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Domowa, puszysta drożdżowa chałka z dodatkiem maku. Najlepsza na śniadanie lub kolację z dżemem lub miodem.

Chałka z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z makiem

 

  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 55 g cukru
  • 36 g żółtek (2 szt)
  • 170 g jajek (3 szt)
  • 75 g oleju
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku

Sposób przygotowania:

Chałka z makiem
Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st.
Chałka z makiem
ciasto po zagnieceniu odłożyć w ciepłe miejsce
Chałka z makiem
wyrośnięte ciasto podzielić uformować wałki i zapleść warkocz
Chałka z makiem
zaplecione warkocze ułożyć na blasze wyłożonej paierem do pieczenia
Chałka z makiem
chałki po wyrośnięciu posmarowac żółtkiem roztrzepanym z wodą

Tagi:

jajko jajka mak