lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chodziło za mną i chodziło , zdecydowałam się i zrobiłam chałki takie mniejsze aby było wygodniej. Kurcze jakie smaczne wyszły , kruszonka spotęgowała smak, a frużelina nadała nowy wymiar .

Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni

 

  • Składniki

 

  • Ciasto:

 

  • mąka tortowa typ 450 -500 gram

 

  • jaja 3 szt

 

 

  • napój Vanilla Alpro 1 szklanka

 

  • cukier 125 gram

 

  • 2 cukry waniliowe -16 gram

 

 

  • jajo do posmarowania chałki

 

  • Dodatkowo:

 

  • Frużelina z wiśni ( sama robiłam )

 

  • Kruszonka:

 

  • 200 gram cukru

 

  • 100 gram maki

 

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Wykonanie: Drożdże wkładamy do miski rozkruszamy. Wsypujemy 4 łyżki cukru Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 4 łyżki maki mieszamy i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Jaja ubijamy z pozostałym cukrem + cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę pozostałe letnie mleko . Wlewamy rozczyn z drożdży. Dodajmy mąkę miksujemy . Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kruszonka Do miski wsypujemy cukier dodajemy posiekaną margarynę i mąkę . Palcami zagniatamy , powstaje kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek - 10 pasków Wałkujemy rękoma po 2 paski i kładziemy na " krzyż" . Przekładamy raz w jedną raz w drugą stronę . Końcówkę wkładamy pod spód ciasta i mamy chałkę . Wychodzi 5 sztuk małych chałek. Smarujemy chałki rozbełtanym jajem ( kruszonka będzie się lepiej trzymała ) Posypujemy kruszonka chałki i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w 160 stopniach.
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Drożdże wkładamy do miski rozkruszamy. Wsypujemy 4 łyżki cukru Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 4 łyżki maki mieszamy i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką.
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek - 10 pasków
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Wałkujemy rękoma po 2 paski i kładziemy na
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Smarujemy chałki rozbełtanym jajem ( kruszonka będzie się lepiej trzymała ) Posypujemy kruszonka chałki i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w 160 stopniach.

Tagi:

ciasto mak