Sposób przygotowania:
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Wykonanie: Drożdże wkładamy do miski rozkruszamy. Wsypujemy 4 łyżki cukru Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 4 łyżki maki mieszamy i zostawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Jaja ubijamy z pozostałym cukrem + cukrem waniliowym na puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę pozostałe letnie mleko . Wlewamy rozczyn z drożdży. Dodajmy mąkę miksujemy . Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kruszonka Do miski wsypujemy cukier dodajemy posiekaną margarynę i mąkę . Palcami zagniatamy , powstaje kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kulek - 10 pasków Wałkujemy rękoma po 2 paski i kładziemy na " krzyż" . Przekładamy raz w jedną raz w drugą stronę . Końcówkę wkładamy pod spód ciasta i mamy chałkę . Wychodzi 5 sztuk małych chałek. Smarujemy chałki rozbełtanym jajem ( kruszonka będzie się lepiej trzymała ) Posypujemy kruszonka chałki i wstawiamy do pieca na 40 minut pieczemy w 160 stopniach.