Sposób przygotowania:
Chałka z rodzynkami i makiem
Do durszlaka dajemy rodzynki i sparzamy. Odstawiamy, aby ociekły. Mleko delikatnie podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy cukier i sól, mieszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, oliwę, jajko, i mleko oraz przygotowane rodzynki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 45 minut, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części; 2/3 i i 1/3. Każdą część ciasta dzielimy na 3. Formujemy jednakowej wielkości wałeczki. 3 wałeczki z większej części bierzemy i pleciemy warkocz. Z mniejszej robimy tak samo i dajemy na upleciony warkocz. Przygotowaną chałkę dajemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 40 minut.