Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Chałwa lniana z suszonymi figami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na zdrowy deser- domowa chałwa lniana z czekoladą i suszonymi figami hiszpańskimi. Idealna dla osób dbających o swoją dietę.

Chałwa lniana z suszonymi figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chałwa lniana z suszonymi figami

 

  • 1 szklanka mąki lnianej
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • ok. 9-10 szt. suszonych fig hiszpańskich

Sposób przygotowania:

Chałwa lniana z suszonymi figami
Do rondla wlać wodę i dodać miód oraz olej kokosowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia składników, a następnie rozpuścić gorzką czekoladę. Mieszać, aż uzyska się jednolitą konsystencję.

W misce wymieszać mąkę lnianą z zawartością rondla. Otrzymaną masę dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do foremek. Masę lekko ugnieść i wyrównać.

Suszone figi przekroić na pół i ułożyć na wierzchu masy, lekko dociskając. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Chałwa lniana z suszonymi figami
Masę na chałwę można umieścić w foremkach na batoniki