Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Chałwiowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczne rogaliki z chałwią.

Chałwiowe rogaliki

Składniki:

Chałwiowe rogaliki

 

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
  • śmietana 5 łyżek
  • masło 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • sól szczypta
  • chałwa 3 sztuki
  • rozmącone jajko

Sposób przygotowania:

Chałwiowe rogaliki
Na stolnicę wsypać mąkę.Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm. Pokroić na trójkąty.
Chałwę pokroić na mniejsze kawałki. Na środku wykładać po kawałku chałwy. Zwinąć i uformować kształt rogalika. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki. Piec w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach. Wyjąć-zostawić do ostudzenia.