aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pyszny tort chałwowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla osób lubiących bardzo słodkie ciasta polecam tort chałwowy. Jest o jednym ze słodszych, a zarazem delikatnych ciast.

Pyszny tort chałwowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny tort chałwowy

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • MASA CHAŁWOWA:
  • ½ l mleka
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 1 kostka margaryny
  • 200 g chałwy

 

  • DODATKOWO:
  • ¼ kostki czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort chałwowy
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy razem z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy do żółtek i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy 25 minut w 180C. Po ostygnięciu kroimy na pół i nasączamy esencją z herbaty.MASA: Z pół litra mleka odlewamy 1 szklankę i rozrabiamy w niej budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gorącego wlewamy budyń i co chwilę mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go z margaryną. Dodajemy pokruszoną chałwę ( ¼ zostawiamy do dekoracji) i lekko mieszamy łyżką.PRZEKŁADANIE: Na dolną nasączoną herbatą część biszkoptu wykładamy 2/3masy chałwowej. Dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu (nasączonego). Ponownie wykładamy pozostałą masę rozsmarowując ją również na boki tortu. Wierzch dekorujemy pozostałą chałwą i posypujemy startą na tarce na małych oczkach czekoladą. Tort chałwowy wkładamy na godzinę do lodówki.
Pyszny tort chałwowy
Ugotowany budyń miksujemy z margaryną, dodajemy pokruszoną chałwę.
Pyszny tort chałwowy
Upieczonego biszkopta kroimy na pół nasączamy herbatą i wykładamy 2/3 masy chałwowej.
Pyszny tort chałwowy
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i rozsmarowujemy pozostałą masę. Na wierzch kruszymy pozostałą chałwę i startą czekaladę.
Pyszny tort chałwowy
Tort chałwowy wkładamy na godzinę do lodówki.