SUPERPRZEPIS

Torcik tiramisu

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Torcik tiramisu Więcej zdjęć (2)

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Szybkie i bardzo smaczne tylko dla dorosłych.

Składniki:

Torcik tiramisu

 

  • 600g podłużnych biszkoptów
  • kakao
  • Krem:
  • 350 g serka mascarpone
  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 żółtek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • Poncz:
  • 400 ml wrzątku
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml likieru amaretto
  • 50 ml spirytusu
  • 10 ml aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu

Poncz:

Torcik tiramisu
wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą

Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

Krem:

Torcik tiramisu
bitą śmietanę ubić na sztywno dodać do masy z jajek i mascarpone

Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund żeby pozbyć się ryzyka salmonelli.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.

W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Następnie śmietanę dodać

do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę delikatnie wymieszać szpatułką i podzielić na 3 równe części.

Składanie tiramisu

Torcik tiramisu
tiramisu składać warstwami biszkopty nasączone, krem + kakao

Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem (zanurzyć biszkopt na 1 sekundę w ponczu), rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów.

Rozsmarować drugą część kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao.

ETAP 4:

Torcik tiramisu
wstawić do lodówki na kilka godzin

Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na noc.


Tagi:

tort