Sposób przygotowania:
Torcik tiramisuPoncz:
Przygotować kawę, następnie ją ostudzić i przelać do miseczki, dodać amaretto, spirytus, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
Krem:
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund żeby pozbyć się ryzyka salmonelli.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Następnie śmietanę dodać
do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę delikatnie wymieszać szpatułką i podzielić na 3 równe części.
Składanie tiramisu
Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem (zanurzyć biszkopt na 1 sekundę w ponczu), rozsmarować 1/3 kremu, posypać cienko kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów.
Rozsmarować drugą część kremu, posypać kakao, ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztą kremu, udekorować za pomocą szprycy i posypać kakao.
ETAP 4:
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na noc.
SylaUla
EwelinaP
CORAL
EwelinaP