ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Tort chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niebanalne połączenie słodkiej chałwy z kwaskowatym smakiem wiśni

Tort chałwowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort chałwowy

 

  • BISZKOPT: 6 jajek, szklanka cukru pudru, 3/4 szklanki mąki, 3 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA: 500 g chałwy, 500 g masła.
  • konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania:

Tort chałwowy
Przygotowanie zaczynam od upieczenia ciemnego biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną masę. Dodaję cukier, żółtka i ciągle miksuję. Na koniec dodaję stopniowo przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszam za pomocą łyżki i przelewam do tortownicy. Piekę ok.20 min. w temp.180'C. Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Potem nasączam go sokiem z wiśni, dzięki czemu nie jest suchy. Następnie przygotowuję masę: chałwę i masło miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Składam tort: biszkopt, konfitura wiśniowa, masa i znowu biszkopt...itd. Na koniec ciasto dekoruję wedle upodobania. Smacznego!!!
Tort chałwowy
Do przygotowania biszkoptu używam ciemnego kakao, dzięki temu tort jest jeszcze bardziej atrakcyjny wizualnie
Tort chałwowy
Chałwę i masło miksuje tak długo, aż masa będzie idealnie gładka
Tort chałwowy
Na upieczony biszkopt najpierw układam konfiturę wiśniową
Tort chałwowy
A potem kładę grubą warstwę masy chałwowej i tak na przemian