Sposób przygotowania:
Puszysty tort chałwowo truskawkowy
Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj i przekroić w poziomie na 3 części. Masa chałwowa: Budyń ugotować na mleku a następnie ostudzić. Margaryny utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać budyń ciągle miksując a następnie pokruszoną drobno chałwę. Wymieszać . Masa truskawkowa: Galaretkę roztopić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do stężenia. Truskawki rozmrozić i rozgnieść. Mleko wlać do miski, wsypać śnieżkę. Miksować do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać tężejąca galaretkę oraz truskawki. Wymieszać. Spód biszkoptu nasączyć herbatą i wyłożyć masę truskawkową. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć masę chałwową. Przykryć wierzchem biszkoptu. Delikatnie nasączyć. Całość tortu rozprowadzić masą chałwową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady dodając śmietankę. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję przelać na wierzch tortu i równomiernie rozprowadzić. Dowolnie udekorować.
marietta