Sposób przygotowania:
Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny
W szklanej misce umieścić pokrojone, oczyszczone mięso, dodać listki laurowe, ząbki czosnku, paprykę, sol, sos piri piri, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną miętę. Wszystko zalać winem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin. Po tym czasie mięso z przyprawami przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tymianek i rozmaryn. Piekarnik nagrzać do 180 C. Boczek pokroić w kostkę, i zesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Zrumieniony boczek dodać do mięsa z przyprawami. Na tej samej patelni, na której był smażony boczek, zrumienić pokrojoną w piórka cebulę i również dodać do mięsiwa. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Mięso powinno się piec przez około 2, 5 godziny. Na większej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić warzywa Mieszanka Meksykanka Hortex. Smażyć bez przykrycia około 10 minut, pod koniec smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną, ostrą papryką. Gulasz z jagnięciny podawać z warzywami Mieszanka Meksykańska Hortex oraz pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego !