Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chanfana de Borrego jest jednym z najbardziej znanych dan kuchni portugalskiej. Jagnięcina marynowana w winie z przyprawami, przemieniona w aromatyczny i przepyszny gulasz, podana z Mieszanka Meksykańską Hortex...coś pysznego !

Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny

 

  • mięso jagnięce (udziec, karkówka -1 kg )
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • pół łyżeczki sosu piri piri
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść posiekanej , świeżej mięty
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • 1 opakowanie Mieszanki Meksykańskiej HORTEX
  • olej lub oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny
W szklanej misce umieścić pokrojone, oczyszczone mięso, dodać listki laurowe, ząbki czosnku, paprykę, sol, sos piri piri, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną miętę. Wszystko zalać winem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin. Po tym czasie mięso z przyprawami przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tymianek i rozmaryn. Piekarnik nagrzać do 180 C. Boczek pokroić w kostkę, i zesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Zrumieniony boczek dodać do mięsa z przyprawami. Na tej samej patelni, na której był smażony boczek, zrumienić pokrojoną w piórka cebulę i również dodać do mięsiwa. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Mięso powinno się piec przez około 2, 5 godziny. Na większej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić warzywa Mieszanka Meksykanka Hortex. Smażyć bez przykrycia około 10 minut, pod koniec smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną, ostrą papryką. Gulasz z jagnięciny podawać z warzywami Mieszanka Meksykańska Hortex oraz pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego !
Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny
Mieso marynujemy w winie, z dodatkiem przypraw
Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny
Mięso powinno piec się przez 2,5 godziny
Chanfana de Borrego czyli gulasz z jagnięciny
na rozgrzana oliwę wrzucamy mieszankę meksykańską Hortex