bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Charlotte Royale

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zauroczył mnie pewien deser francuski w necie i zrobiłam go ale z troche innym nadzieniem.

Charlotte Royale

Składniki:

Charlotte Royale

 

  • rolada truskawkowa (niestety kupna bo bombę robiłam ja u kolezanki która miala zepsuty
  • piekarnik wiec nie ryzykowalam pieczenia własnej).
  • do tego 500 g twarogu zmielonego na sernik
  • truskawki (z czesci zrobiłam mus) czesc pokroilam na kawałki, reszta do ozdoby
  • 50g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 200 g smietany kremówki

Sposób przygotowania:

Charlotte Royale
Proporcje na ciasto sa na miske wielkosci 2l. jezeli dysponujemy wieksza to wiadomo trzeba zwiekszyc ilosc. Rolade kroimy na plasterki i wykładamy nimi miskę o kształcie półkuli. Miska wczesniej wylozona jest folią spozywczą. Kilka plasterków niech nam zostanie, przykryjemy nimi masę w misce i będą stanowiły spód ciasta. Śmietane ubiłam. Mus, twaróg i cukier puder, sok wymieszałam. Zelatyne rozpuscilam w niewielkiej ilosci wody ciepłej i dodalam do mieszaniny sera. Wsypałam owoce, dodałam smietane, wymieszałam i do miski na palsterki rolady. Przyryłam pozostałymi palsterkami. zakryłam wystajacą folią. Ciasto do lodowki na noc. Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryłam miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewracamy całość do góry nogami, ciagnać za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności. Gotową posmarowalam galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250ml wody. Ozdobiłam truskawami i smietaną ubita. pieknie sie prezentuje na letnim stole i wcale nei jest trudna. Jezeli rolade rowniez robimy sami to podaje przepis z linku: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,109659294,109659294.html Rolada biszkoptowa: 85 gram mąki pszennej 136 gram cukru pudru 5 jaj 2 łyżki zimnej wody 15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców ) 1/2 op. cukru waniliowego Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Kolejne czynności wykonać ręcznie bez użycia robota. Dodać żółtka, mąkę, delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać wodę.Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na na kuchenną serwetkę. Zwinąć razem w rulon. Kiedy ostygnie , delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę posmarować dżemem i zwinąć ponownie, Schłodzić w lodówce. pokroic na plastry.

Tagi:

sernik