WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Chatka puchatka z gotowanym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach, z gotowanym serem i galaretką wiśniową, oblane gorzką czekoladą.

Chatka puchatka z gotowanym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chatka puchatka z gotowanym serem

 

  • 15szt. jasnych herbatników
  • 250g białego sera mielonego w kostce
  • 50g masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 100ml mleka
  • 1 jajko
  • ok. 1/3 opakowania galaretki wiśniowej
  • Polewa:
  • ok. 50g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Chatka puchatka z gotowanym serem

ETAP 1:

Galaretkę rozpuścić w ok.

Masło włożyć do rondelka i roztopić. Wsypać cukier i cukier ml gorącej wody i wystudzić. Odstawić do stężenia.

Na folii aluminiowej ułożyć obok siebie 3 rzędy herbatników, po 5szt. w każdym rzędzie.

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać. Dodać ser i jajko i wymieszać. Jeśli sa grudki to zblendować. Masę podgrzać. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i wlać do masy serowej. Gotować aż zgęstnieje, mieszając przy tym cały czas. Masę serową rozsmarować równomiernie na herbatnikach. Poczekać aż wystygnie. Na środkowym rzędzie herbatników ułożyć pasek galaretki.

Boczne rzędy herbatników unieść przy pomocy folii do góry i zlepić w domek trójkątny. Ciasto schłodzić w lodówce.

Czekoladę rozpuścić w mleku i polać ciasto. Schłodzić do zastygnięcia polewy.

Chatka puchatka z gotowanym serem
Ciasto posmarowane nadzieniem i ufrmowane w domek
Chatka puchatka z gotowanym serem
Herbatniki posmarowane masą serową z nałożoną galaretką
Chatka puchatka z gotowanym serem
Masa serowa po ugotowaniu z budyniem waniliowym
Chatka puchatka z gotowanym serem
Ser biały i jajko dodane do roztopionego masła z cukrem