Sposób przygotowania:
Chatka Baby Jagi
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg.
Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6).
Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku.
Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki.
Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki.
Potem polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił.
Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować.
Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Lekko przestudzić i polać ciasto.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg.
Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6).
Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku.
Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki.
Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki.
Potem polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił.
Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować.
Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Lekko przestudzić i polać ciasto.
Kuchnia MagdaLeny