Sposób przygotowania:
Pieczone faworki
Masło rozpuszczamy na patelni i lekko studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtko, cukier i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2-3 części i jedną z nich rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką.
Ciasto tniemy na paski (cienkie prostokąty) i pośrodku każdego robimy nacięcie.
Zawijamy jeden z końców do środka i przeciągamy delikatnie uzyskując kształt faworka.
Podobnie robimy z resztą ciasta. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Wkładamy blaszkę z faworkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto tniemy na paski (cienkie prostokąty) i pośrodku każdego robimy nacięcie.
Zawijamy jeden z końców do środka i przeciągamy delikatnie uzyskując kształt faworka.
Podobnie robimy z resztą ciasta. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Wkładamy blaszkę z faworkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem.