slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Pieczone faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pieczone faworki drożdżowe. Faworki pieczone w piekarniku są wg mnie zdecydowanie lepsze niż te smażone w tłuszczu. Jest to zdrowsza wersja faworków ale tak samo pyszna. Polecam.

Pieczone faworki

Składniki:

Pieczone faworki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone faworki
Masło rozpuszczamy na patelni i lekko studzimy. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtko, cukier i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2-3 części i jedną z nich rozwałkowujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką.

Ciasto tniemy na paski (cienkie prostokąty) i pośrodku każdego robimy nacięcie.

Zawijamy jeden z końców do środka i przeciągamy delikatnie uzyskując kształt faworka.

Podobnie robimy z resztą ciasta. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Wkładamy blaszkę z faworkami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do lekkiego zrumienienia.

Ciepłe faworki posypujemy cukrem pudrem.