jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Chatka serowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik na zimno o charakterystycznym kształcie chatki na bazie twarogu, herbatników oblany czekoladową polewą:)

Chatka serowa

Składniki:

Chatka serowa

 

  • ½ kg twarogu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 4 opakowania herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Chatka serowa
Miękkie masło utrzeć, dodać żółtka i cukier puder. Wszystko dokładnie ubić na masę, a następnie połączyć ze zmielonym twarogiem i dokładnie wymieszać. Powstałą masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Na dużej blaszce położyć folię aluminiową tak aby wystawała poza brzegi blachy, a na niej herbatniki z dwóch paczek w formie dłuższego prostokąta zbudowanego z 3 rzędów. Na powstały prostokąt wyłożyć białą masę serową. Następnie przykryć tę masę kolejną warstwą herbatników ułożonych w ten sam sposób. Na tę warstwę wyłożyć masę serową kakaową. Następnie brzegi folii złożyć do siebie i podnieść do góry, tak aby powstał domek w kształcie trójkąta. Powstały sernik wstawić na około 2 godziny do lodówki, a następnie powierzchnię sernika oblać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami mleka i 1 łyżeczką masła. Wstawić ponownie w chłodne miejsce.