Sposób przygotowania:
Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem
Przygotowujemy najpierw farsz: mięsa łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion, tyle żeby mięso wchłonęło ale nie więcej niż szklankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do odpoczynku.
W tym czasie robimy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąkę lub więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Wałkujemy ciasto na nieco gruby placek. Wykrawamy krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy, tworząc sakiewki.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc od wypłynięcia pierogów.
W tym czasie robimy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąkę lub więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Wałkujemy ciasto na nieco gruby placek. Wykrawamy krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy, tworząc sakiewki.
Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc od wypłynięcia pierogów.