Sposób przygotowania:
Chinkali pierożki gruzińskie
Odsypujemy ok. 2/3 szklanki mąki. Pozostałą mąkę zagniatamy z ciepłą osolona wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozwólmy wyrobionemu chwilkę odetchnąć i zajmijmy się mięsem. Użyłam cielęciny bo jest delikatna, ale Gruzini pakują w Chinkali nawet baraninę. Mięso wyrabiamy, solimy, wyrabiamy, pieprzymy mniej więcej (raczej więcej niż mniej !) i wyrabiamy. Powoli wlewamy rosół i wciąż wyrabiamy. Na końcu dodajemy cebulę poszatkowana najdrobniej jak się uda i wyrabiamy. Mięso nabiera konsystencji kremu. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość ponad pół centymetra i szklankę wykrawamy kółeczka. Każde kółko osobno rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie bardzo cienki, bo będziemy Chinkali długo gotować. Na każdy placek nakładamy stołowa łyżkę mięsa i zamknij całość jak w sakiewce Gotujemy w osolonej wodzie
kołczu
jaNina
Lukrecja_27
kuchareczka2
smakosz 1988
tez jestem ciekawa
Agiatis
Moim zdaniem 2/3 - dwie trzecie.
Chinkali są rewelacyjne, robiłam także, choć troszkę inaczej;)
Konczi
2/3 kg mąki to dwie trzecie kg mąki.. jeżeli napisałabym 2 - 3 kg to wówczas rozumiem zaskoczenie :)
polecam są naprawdę pyszne