SUPERPRZEPIS

Chinkali pierożki gruzińskie

  • 7
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chinkali pierożki gruzińskie Więcej zdjęć (4)

Chinkali pierożki gruzińskie - alternatywa dla pierogów z mięsem :)

Składniki:

Chinkali pierożki gruzińskie

 

  • 2/3 kg mąki pszennej
  • ½ kg mielonej cielęciny lub mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu
  • przegotowana woda (około 1/2 szklanki ale nalezy pamiętać i wlewamy tyle ile ciasto wpije )
  • Sól pieprz do smak

 

Sposób przygotowania:

Chinkali pierożki gruzińskie
Odsypujemy ok. 2/3 szklanki mąki. Pozostałą mąkę zagniatamy z ciepłą osolona wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozwólmy wyrobionemu chwilkę odetchnąć i zajmijmy się mięsem. Użyłam cielęciny bo jest delikatna, ale Gruzini pakują w Chinkali nawet baraninę. Mięso wyrabiamy, solimy, wyrabiamy, pieprzymy mniej więcej (raczej więcej niż mniej !) i wyrabiamy. Powoli wlewamy rosół i wciąż wyrabiamy. Na końcu dodajemy cebulę poszatkowana najdrobniej jak się uda i wyrabiamy. Mięso nabiera konsystencji kremu. Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość ponad pół centymetra i szklankę wykrawamy kółeczka. Każde kółko osobno rozwałkowujemy na cienki placek, ale nie bardzo cienki, bo będziemy Chinkali długo gotować. Na każdy placek nakładamy stołowa łyżkę mięsa i zamknij całość jak w sakiewce Gotujemy w osolonej wodzie
Chinkali pierożki gruzińskie
Zarabiamy ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki, mięso przygotowujemy
Chinkali pierożki gruzińskie
Na każdy krążek nakładamy łyżkę mięsa i zamykamy w sakiewki
Chinkali pierożki gruzińskie
Przygotowane sakiewki do ugotowania, gotujemy w osolonej wodzie