mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Chińska sałatka z grzybami mun

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tę pyszną sałatkę należy podawać jako samodzielne danie, np na kolację lub lekki obiad.

Chińska sałatka z grzybami mun

Składniki:

Chińska sałatka z grzybami mun

 

Sposób przygotowania:

Chińska sałatka z grzybami mun
Ryż przelać zimną wodą. Zagotować 1,5L wody, osolić, wrzucić ryż, gotować pod przykryciem 20minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić. Grzybki mun zalać wodą, odstawić, aby spęczniały. Mięso opłukać, osuszuć, pokroić w paseczki, oprószyć przyprawą do dań chińskich, odstawić na 15minut. Usmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Grzybki osączyć, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju usmażyć warzywa i grzyby tak aby były miękkie. Przpyrawić solą, pieprzem i papryką. Osobno usmażyć na oleju jajka na mało zmieszaną jajecznicę. Warzywa wymieszać z ryżem, jajkiem i kurczakiem. Przpyrawić solą, pieprzem i papryką.