sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Chińskie pierożki smażone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki w kształcie sakiewek z mięsnym farszem doskonale nadają się na obiad. Można również serwować je jako przekąskę.

Chińskie pierożki smażone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chińskie pierożki smażone

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl wody
  • około 2 szkl mąki
  • sól

 

  • Farsz:
  • 200 g mielonej wołowiny
  • kawałek pora
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Chińskie pierożki smażone
Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste. Do miski wlewamy wodę, lekko ją solimy. Mąkę dosypujemy stopniowo podczas zagniatania. Ciasto powinno być miękkie. Odstawiamy na około 15 minut. Pora kroimy z drobną krostkę, szczypiorek szatkujemy. Dodajemy oba składniki do mielonego mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Na koniec łączymy wszystko z olejem. Ciasto dzielimy na około 25 części. Z każdej robimy kulkę i wałkujemy. Kształt nie musi idealnie przypominać koła. Na środku kładziemy łyżeczkę farszu. Zawijamy w sakiewkę. Smażymy w głębokim oleju. Najlepiej, żeby nie był zbyt mocno rozgrzany, bo pierożki nam się przypalą a mięso może być nie dosmażone.
Chińskie pierożki smażone
Do mięsa dodajemy pora, szczypiorek, olej i przyprawy.
Chińskie pierożki smażone
Ciasto dzielimy na małe części, każdą wałkujemy.
Chińskie pierożki smażone
Na środek placuszka nakładamy łyżeczkę farszu.
Chińskie pierożki smażone
Smażymy w głębokim, nie za mocno rozgrzanym oleju.