Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierożki - chińskie baozi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierożki inspirowane chińskimi pierożkami/bułeczkami baozi.

Pierożki - chińskie baozi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierożki - chińskie baozi

 

  • ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli

 

  • 700g mięsa mielonego
  • cebula czerwona
  • mała żołta cukinia
  • 2 cebulki dymki z zielonymi częściami
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki - chińskie baozi
Z mąki, wody, masła i żółtka zagnieść ciasto, podzielić i rozwałkować cienko, wykroić miseczką krążki. Mięso połączyć z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Cukinię oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce, odsączyć z soku. Masę doprawić do smaku, dodać posiekaną dymkę i bulion. Porcję ciasta ułożyć w zagłębieniu dłoni i nałożyć farsz i zalepić tworzące się faliste brzegi. . Gotować w osolonej wodzie lub na parze do wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut. Podawać np. w rosole lub jako danie główne, aby jeść pałeczkami.
Pierożki - chińskie baozi
Do mięsa dodać posiekaną cebulę i szczypiorek.
Pierożki - chińskie baozi
Do masy dodać cukinię i dokładnie połączyć składniki.
Pierożki - chińskie baozi
Pierożki formować w specyficzny kształt.