Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Książka Kucharska: Przepisy z frytkownicą ActiFry

Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne,domowe chipsy z dyni przygotowane w Tefal ActiFry

Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe

 

  • Spory kawałek dyni(u mnie ok.700 g)

 

  • 1 miarka (łyżka) oliwy z oliwek)

 

 

Sposób przygotowania:

Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe
Dynię pokroić na mniejsze kawałki,z każdego kawałka,ostrym nożem odcinać cieniutkie plasterki.Potem z każdego plasterka delikatnie odciąć skórkę(można zrobić na odwrót,czyli najpierw odciąć z większych kawałków skórę a potem pokroić na plasterki).Plasterki dyni włożyć do miski i skropić je oliwą,posypać papryka,wymieszać.Plasterki ułożyć na patelni Tefal ActiFry i ustawić czas pieczenia na 30-35 minut.Od czasu do czasu sprawdzić czy nie trzeba otworzyć pokrywy i przemieszać plasterków dyni drewnianą łopatką.Upieczone posypac solą.Przyjemnego chrupania:)
Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe
Dynię kroimy na mniejsze kawałki a następnie każdy kawałek kroimy na plasterki
Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe
Z każdego plasterka odkrajamy skórkę(robimy to bardzo delikatnie)
Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe
Plasterki dyni skrapiamy oliwą,posypujemy papryką w proszku i układamy na patelni AciFry
Chipsy dyniowe-pyszne,złote i zdrowe
Upieczone posypujemy sola i rozkoszujemy się ich pysznym smakiem:)

Tagi:

dynia