Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Połówki cukinii napełnione żółtym ryżem z boczkiem. Pieczona cukinia może być podana na obiad lub kolację.

Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Z kawałka boczku odkroić parę plasterków, a resztę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Wystudzony ryż wymieszać z jajkiem i usmażonym przestudzonym boczkiem. Przyprawić. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Napełnić farszem ryżowym. Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30 min. Można przykryć w folią aluminiową, żeby ryż bardzo nie wysechł. Cienkie plasterki boczku usmażyć na rumiano i zwinąć przypinając wykałaczką żagielek. Smacznego!  
Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku
Boczek pokroic w kostkę i podsmażyć na patelni.
Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku
Przygotować farsz z ryżu, boczku i jajka. Przyprawić.
Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć środek.
Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku
Cienkie plasterki boczku zrumienić na patelni.