jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chipsy z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jest to dietetyczna przekąska. Smak chipsów cukiniowych jest zbliżony do oryginalnego.

Chipsy z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chipsy z cukinii

 

  • Składniki:
  • 1 średnia cukinia,
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki,
  • Papryka ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano, sól

 

Sposób przygotowania:

Chipsy z cukinii
Cukinie kroimy w plasterki. Nie mogą być one bardzo cienkie gdyż w trakcie pieczenia ubywa dużo wody z cukinii. Gotowe plastry maczamy w oliwie. Najlepiej oliwę wylać na talerz i nawilżać w niej z obu stron nasze chipsy. Później układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem nieprzywierającym i obsypujemy przyprawami ( z obu stron). Tak przygotowane plastry cukinii pieczemy około 1-1,5 godziny w 100°C. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 60°C .
Chipsy z cukinii
Ułożone na blaszce plasterki doprawiamy do smaku

Tagi:

cukinia