xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Chleb bez zakwasu i bez drożdży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny chlebek bez zakwasu i drożdży, który smakiem nie odbiega od prawdziwego chleba. Szybki i łatwy przepis bez problemu każdy może z niego skorzystać.

Chleb bez zakwasu i bez drożdży

Składniki:

Chleb bez zakwasu i bez drożdży

Na chleb

  • szklanka mąki (ja używam mąki bezglutenowej - mieszanki, jednak można użyć również normalnej mąki pszennej)
  • 5 jajek
  • pół szklanki słonecznika
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb bez zakwasu i bez drożdży

Ciasto

Chleb bez zakwasu i bez drożdży
Przekrojony chleb, w środku jest puszysty i miękki. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie.

Białka rozdzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mąką, słonecznikiem, siemieniem. Do tej masy dodać ubite białka (nie ubijać wcześniej, żeby nie opadły) i powoli mieszać aby masa ładnie się połączyła, żeby nie było grudek.

Najlepiej mieszać łyżką, ręcznie. Siemie lniane zalać lekko ciepłą wodą i dodać do masy. Dobrze wymieszać i dodać proszek do pieczenia.

Ciasto wyłożyć na blaszkę i nastawić piekarnik na 180*. Chleb piec około 30 minut aż skórka będzie zarumieniona.


Tagi:

chleb