SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna Więcej zdjęć (5)

chleb zrobiony bez dodatku drożdży, na żytnim zakwasie w maszynie do chleba

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna
Odmierzam 50 gram zakwasu żytniego z lodówki (przepis”https://gotujmy.pl/zakwas-chlebowy-2000-na-wieki,przepisy,146491.html”). Dodaję 40 gram mąki żytniej 2000 oraz 40 gram wody. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. W tym czasie zakwas lekko napęcznieje. Dolewam do niego 20 ml letniej wody oraz wsypuję 20g mąki żytniej. Mieszam dokładnie i odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na noc (8-10 godzin). Na zakwasie powinny być już widoczne pęcherzyki powietrza – oznaka, że te dobre bakterie robią swoje. Następnego dnia ponownie dodaję po 20g mąki żytniej i wody. Odstawiam na ostatnie 8 godzin w ciepłe miejsce pod przykryciem. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość nawet dwukrotnie. Tak przygotowany zakwas przekładam do misy od maszyny do chleba. Dodaję 380 gram mąki pszennej i 180-190 ml wody (w sumie wraz z zakwasem mąki powinno być 550g, zaś wody dodaję połowę masy wsypanej mąki pszennej) . Wsypuję 1,5 łyżeczki soli i dodaję łyżkę miodu oraz wsypuję siemię lniane. Włączam program Whole Wheat (czas trwania 3:40). W momencie gdy maszyna da sygnał wrzucania ziaren czekam jeszcze 5 minut, aby ziarna zbyt mocno się nie zmieliły (lubię prawie całe ziarna). Następnie wsypuję ziarna słonecznika oraz dyni. Czekam, aż skończy mieszać i odgarniając ciasto wyciągam mieszadełko. Teraz tylko czekam na koniec programu, po którego upływie chleb wyciągam. Ciepły chleb z wierzchu smaruję olejem przez co nabierze pięknego rumianego koloru, ponieważ chleb z automatu ma wyjątkowo biała skórkę (dzięki Bernadetto za tą cenną radę!) Upieczony bochenek miał wysokość 9 cm i wagę 780 gram. Następnego dnia po wyschnięciu waga spadła do 750 gram. Boczną skórkę miał chrupiącą lekko przypieczoną.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna
Dodając mąkę i wodę posługuję się wagę. Porcje muszą być dokładnie wymierzone
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna
DOkarmiony, aktywny zakwas będzie się charakteryzował zwiększoną objętością oraz pęcherzykami powietrza
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna
Ziaran dodaję pod koniec mieszania,aby maszyna nie zmiliła je na pył
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarna
Upieczony chleb będzie miał jasną skórkę, ale posmarowanie wierzchu świeżo upieczonego chleba olejem nada rumienaego koloru

Tagi:

dynia chleb