2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Zakwas żytni do pieczenia chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Krok po kroku -przepis na dobry zakwas do upieczenia domowego chleba, zawsze się udaje gdy przestrzegamy wskazówek w przepisie.

Zakwas żytni do pieczenia chleba

Składniki:

Zakwas żytni do pieczenia chleba

 

Sposób przygotowania:

Zakwas żytni do pieczenia chleba

ETAP 1:

Pierwszego dnia:
3 czubate łyżki mąki wsypać do wyparzonego suchego do słoika, wlać 6 łyżek przegotowanej wody a nawet więcej-zależy to od mąki, wymieszany zaczyn musi konsystencję gęstej śmietany po wymieszaniu z wodą o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętką z dziurką lub przykryć zwykłą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c bez przeciągów.

ETAP 2:

Drugiego dnia:
Znów dodajemy do mieszanki 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiliśmy poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli powinien zacząć buzować i być pęcherzyki powietrza, oraz lekko kwaśny zapach.

ETAP 3:

Trzeciego dnia: Powtarzamy ten sam identyczny etap czyli mąka +woda.
Resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba.
Życzę powodzenia!