Sposób przygotowania:
Zakwas żytni do pieczenia chlebaETAP 1:
Pierwszego dnia:
3 czubate łyżki mąki wsypać do wyparzonego suchego do słoika, wlać 6 łyżek przegotowanej wody a nawet więcej-zależy to od mąki, wymieszany zaczyn musi konsystencję gęstej śmietany po wymieszaniu z wodą o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętką z dziurką lub przykryć zwykłą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c bez przeciągów.
ETAP 2:
Drugiego dnia:
Znów dodajemy do mieszanki 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiliśmy poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli powinien zacząć buzować i być pęcherzyki powietrza, oraz lekko kwaśny zapach.
ETAP 3:
Trzeciego dnia: Powtarzamy ten sam identyczny etap czyli mąka +woda.
Resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba.
Życzę powodzenia!
msewka
2milutka
ja wypróbowałam i metalową łyzką i drewnianą -nie było różnicy.....:)
Mój rósł szybko trzeci dzień podwoił objętosć ":)Myślę że to też dużo zależy od mąki .