Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z błonnikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny domowy chleb z mąki pszennej przygotowany na drożdżach, z dodatkiem błonnika babki płesznik i jajowatej.

Pszenny chleb z błonnikiem

Składniki:

Pszenny chleb z błonnikiem

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 czubate łyżeczki błonnika
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z błonnikiem

Etap 1

Pszenny chleb z błonnikiem
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży cukru i mąki.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Pszenny chleb z błonnikiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól i błonnik, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pszenny chleb z błonnikiem
Woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Etap 4

Pszenny chleb z błonnikiem
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Pszenny chleb z błonnikiem

Wyrośnięte ciasto odgazować krótko je zagniatając. Z ciasta uformować owalny bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba naciąć, posmarować rozbełtanym jajkiem.

Etap 6

Pszenny chleb z błonnikiem

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto na chleb włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.


Tagi:

chleb