Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z błonnikiemEtap 1
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól i błonnik, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto odgazować krótko je zagniatając. Z ciasta uformować owalny bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba naciąć, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Etap 6
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto na chleb włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.