Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chlebek, który upiekłam z ostropestem mielonym. Bardzo wszystkim smakował. Jest on łatwy do upieczenia.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

1.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki orkiszowej oraz ostropestu mielonego

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie mąki oraz ostropest mielony. Wymieszałam.

2.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron
Uprażony i ciepły slonecznik wsypany do miski

Następnym składnikiem był słonecznik łuskany, uprażyłam go dodatkowo na suchej patelni. Ciepły wsypałam do miski.

3

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron
Wsypanie soli kuchennej do pozostałych składników

Kolejnym składnikiem była sól kuchenna, którą dosypałam i wymieszałam.

4.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Dalej wsypałam cukier kryształ i znowu zamieszałam łyzką.

5.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Teraz wlałam olej z pestek winogron i ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Następnym składnikiem do wypieku chleba był czarny sezam, który wsypałam i wymieszałam.

7.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski z pozostałymi składnikami.

8.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Na samym końcu wlałam letnią wodę.

9.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

10.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i odstawiłam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.

11.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

12.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

13.

Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron

Smacznego !


Tagi:

chleb