Sposób przygotowania:
Chlebek ostropestowy na oleju z pestek winogron1.
Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie mąki oraz ostropest mielony. Wymieszałam.
2.
Następnym składnikiem był słonecznik łuskany, uprażyłam go dodatkowo na suchej patelni. Ciepły wsypałam do miski.
3
Kolejnym składnikiem była sól kuchenna, którą dosypałam i wymieszałam.
4.
Dalej wsypałam cukier kryształ i znowu zamieszałam łyzką.
5.
Teraz wlałam olej z pestek winogron i ponownie wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
Następnym składnikiem do wypieku chleba był czarny sezam, który wsypałam i wymieszałam.
7.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski z pozostałymi składnikami.
8.
Na samym końcu wlałam letnią wodę.
9.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
10.
Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i odstawiłam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.
11.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
12.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
13.
Smacznego !