Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pszenny chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mój pierwszy chleb na zakwasie, wyszedł przepyszny. Przepis z bloga Pracownia Wypieków

Pszenny chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie

 

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 4 g świeżych drożdży
  • 300 g letniej przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 650

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie
Zakwas wyjąć z lodówki rano, postawić w temperaturze pokojowej na 2-3 h. Następnie dokarmić 50g letniej przegotowanej wody i 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej. Zamieszać i zostawić na kolejne 2-3 godziny aby zaczął pracować. Do pojemnika od maszyny do chleba wrzucić mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże (ja zmniejszyłam ilość drożdży do 4g – w oryginale było 8g – ponieważ miałam silny zakwas), wlać do pojemnika razem z zakwasem. Ustawić program do wyrabiania ciasta.Gdy maszyna wyrobi gładkie ciasto i lekko się podgrzeje wyłączyć i zostawić na około 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Można ciasto wyrobić ręcznie w misce. Wtedy należy je przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Następnie ciasto wyjąc na stolnicę, zagnieść. Włożyć do wysmarowanej olejem (za pomocą pędzelka) i wysypanej bułką tartą keksówki (moja miała wymiary 10x25 i była ciut za mała, dlatego chlebek troszkę krzywo urósł). Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210stopni. Piec około 40 minut. Wyciągnąć z formy i studzić na kratce.Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos gdy postukamy go od spodu, powinien również posiadać chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę. Chlebek ma delikatny smak, jest mięsisty, ma drobniutkie dziurki, nie jest kwaśny i pasuje do każdych dodatków. Moja rodzinka zjadła pół bochenka z samym masłem ;)
Pszenny chleb na zakwasie
Do pojemnika od maszyny do chleba wrzucić mąkę pszenną dodać sól W letniej wodzie rozpuścić drożdże wlać do pojemnika razem z zakwasem Ustawić program do wyrabiania ciasta
Pszenny chleb na zakwasie
Gdy maszyna wyrobi gładkie ciasto i lekko się podgrzeje wyłączyć i zostawić na około 2 godziny aż ciasto podwoi objętość
Pszenny chleb na zakwasie
Następnie ciasto wyjąc na stolnicę i zagnieść Włożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą keksówki Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia
Pszenny chleb na zakwasie
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210stopni Piec około 40 minut Wyciągnąć z formy i studzić na kratce