ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pszenny chleb na drożdżach z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek z maki pszennej bez zakwasu z dodatkiem drożdży i oregano

Pszenny chleb na drożdżach z oregano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na drożdżach z oregano

 

  • 2 szkl maki pszennej typ 450
  • pół kostki drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • szczypta cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • margaryna lub olej do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na drożdżach z oregano
Drożdże rozpuszczam w pół szklanki ciepłej wody z odrobina cukru. Gdy zaczną bulgotać to dodaję olej i wlewam do mąki z solą. Całość wyrabiam w malakserze i dodaję ok pół szklanki wody, pod koniec dosypuję posiekane ogregano i wyrabiam jeszcze chwilę. Konsystencja ma być elastyczna i łatwo odchodzić od brzegów miski (palców). W razie potrzeby dodaję po łyżce wody lub mąki. Ciasto odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ugniatam ręcznie i wkładam do foremki wysmarowanej margaryną lub olejem. Do piekarnika wstawiam po 30 minutach po to aby ciasto jeszcze raz zaczęło rosnąć. Piekę przez godzinę w temp. 200 stopni.
Pszenny chleb na drożdżach z oregano
Ciasto wyrabiam w malakserze do połączenia sie składnikow
Pszenny chleb na drożdżach z oregano
Pod koniec dodaje posiekane drobno oregano i mieszam jeszcze chwile
Pszenny chleb na drożdżach z oregano
Forme w której będe piec smaruje olejem lub margaryna
Pszenny chleb na drożdżach z oregano
Pieke przez godzine w temperaturze 200 stopni