Sposób przygotowania:
Piknikowe bułkiETAP 1:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesypać do większej miski, dodać pokruszony ser, cukier i sól, wymieszać.
Mleko z drożdżami wlać do suchych składników, dodać jajka i najlepiej przy pomocy robota zacząć wyrabiać ciasto na koniec dodać przestudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Blat podsypać spora ilością mąki ( ciasto jest dość luźne i się klei) następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto,
ETAP 2:
podzielić je na pół i utoczyć z ciasta dość grube wałki, podzielić je na porcje i uformować bułki ( wyjdzie 18-20 sztuk)
ETAP 3:
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać sporą ilością płatków owsianych, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 220 st około 15 minut.
Magdalena88
niezły kąsek