iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piknikowe bułki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

U mnie bułki były przygotowane z myślą o pikniku, ale bez takiej okazji możecie je sobie przygotować bo są przepyszne.

Piknikowe bułki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piknikowe bułki

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Piknikowe bułki

ETAP 1:

Piknikowe bułki
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrośnięte.

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesypać do większej miski, dodać pokruszony ser, cukier i sól, wymieszać.

Mleko z drożdżami wlać do suchych składników, dodać jajka i najlepiej przy pomocy robota zacząć wyrabiać ciasto na koniec dodać przestudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Blat podsypać spora ilością mąki ( ciasto jest dość luźne i się klei) następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto,

ETAP 2:

Piknikowe bułki
Ciasto podzielić na porcje i uformować bułki

podzielić je na pół i utoczyć z ciasta dość grube wałki, podzielić je na porcje i uformować bułki ( wyjdzie 18-20 sztuk)

ETAP 3:

Piknikowe bułki
Są mięciutki pachnące i pyszne nawet następnego dnia.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i posypać sporą ilością płatków owsianych, odstawić do wyrośnięcia.

Piec w temp. 220 st około 15 minut.