SUPERPRZEPIS

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu domowy chleb z dodatkiem mąki pszennej, otrąb pszennych i ziaren słonecznika,dyni,siemienia lnianego i suszonej pokrzywy.

Składniki:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l ciepłej wody
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki suszonej miałkiej pokrzywy

dodatkowo:

  • 2 keksówki
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • otręby pszenne do wysypania natłuszczonych foremek
  • 2-3 łyżki wystudzonej gorzkiej herbaty

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą

Przygotowanie otrąb:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą
Do miski wsypujemy otręby pszenne i zalewamy je na 1 godzinę 1/2 l ciepłej wody

Do miski wsypujemy 1 szkl. otrąb pszennych. Zalewamy je 1/2 l ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Przygotowanie ciasta:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą
Do miski z roztartymi drożdżami dodajemy pozostałe składniki

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy namoczone otręby, mieszamy.

Dodajemy resztę ciepłej wody (1/2 l). Wsypujemy mąkę pszenną,sól,pokrzywę i wszystkie ziarna. Mieszamy dokładnie ciasto.

Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Przełożenie ciasta do foremek:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą
Do dwóch wysmarowanych tłuszczem i obsypanych otrębami foremek nakładamy ciasto

Foremki na chleb bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy je otrębami. Podrośnie ciasto mieszamy łyżką.

Przekładamy je do wysmarowanych foremek dając po tyle samo ciasta.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrównujemy wierzch ciasta.

Wyrośnięte ciasta w foremkach:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą
Wyrośnięte ciasto w foremkach smarujemy gorzką herbatą za pomocą pędzelka

Foremki z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok . 20 min. Tak podrośnięte ciasto smarujemy za pomocą pędzelka zimną gorzką herbatą.

Pieczenie chleba:

Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywą
Upieczony chleb wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy

Foremki z przygotowanym ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-70 min.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Tagi:

chleb pieczywo