Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami, otrębami i pokrzywąPrzygotowanie otrąb:
Do miski wsypujemy 1 szkl. otrąb pszennych. Zalewamy je 1/2 l ciepłej wody, mieszamy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy pokruszone drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy namoczone otręby, mieszamy.
Dodajemy resztę ciepłej wody (1/2 l). Wsypujemy mąkę pszenną,sól,pokrzywę i wszystkie ziarna. Mieszamy dokładnie ciasto.
Następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Przełożenie ciasta do foremek:
Foremki na chleb bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy je otrębami. Podrośnie ciasto mieszamy łyżką.
Przekładamy je do wysmarowanych foremek dając po tyle samo ciasta.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi wyrównujemy wierzch ciasta.
Wyrośnięte ciasta w foremkach:
Foremki z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok . 20 min. Tak podrośnięte ciasto smarujemy za pomocą pędzelka zimną gorzką herbatą.
Pieczenie chleba:
Foremki z przygotowanym ciastem wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-70 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
zbysiowa
Agnieszka Rec