Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami na krupczatce
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki i otręby owsiane, ziarna, sól, cukier, wszystko mieszamy, dodajemy zakwas i wlewamy letnią wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy łyżką maczając w zimnej wodzie.
Formy odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 6 godzin. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z form, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy łyżką maczając w zimnej wodzie.
Formy odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 6 godzin. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wyjmujemy z form, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
karola25