SUPERPRZEPIS

Chleb z ziarnami na krupczatce

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Chleb  z ziarnami na krupczatce

Bardzo smaczny i prosty chleb na naturalnym zakwasie z mąki krupczatki z dużą ilością ziaren. Bardzo lubię pieczywo z ziarnami, domowe pieczywo smakuje najlepiej.

Składniki:

Chleb z ziarnami na krupczatce

 

  • 1 kilogram mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 litr letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 3 formy 13x24 cm.
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami na krupczatce
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki i otręby owsiane, ziarna, sól, cukier, wszystko mieszamy, dodajemy zakwas i wlewamy letnią wodę.

Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wyrównujemy łyżką maczając w zimnej wodzie.

Formy odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 6 godzin. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb wyjmujemy z form, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.