mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Chleb biskupi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i treściwe ciasto

Chleb biskupi

Składniki:

Chleb biskupi

 

  • 5 jajek
  • 350g mieszanki bakaliowej
  • 170g cukru pudru
  • 120g roztopionego masła
  • aromat cytrynowy
  • 120g mąki
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Chleb biskupi
Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę keksową wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 4 jajka rozdzielić. Pozostałe jajko i 4 żółtka utrzeć na pianę z 70g cukru pudru. Wymieszać z połową mąki i bakaliami. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru, wymieszać z ciastem i resztą mąki. Dodać gorące masło i wymieszać. Ciastem napełnić formę i piec 45minut. Ciasto wyjąć z formy, pozostawić na noc w chłodnym miejscu i następnego dnia dopiero kroić w plastry.