Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Chleb domowy wg Elfi

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny i zdrowy chleb, wypiekany tradycyjnie w domu.

Chleb domowy wg Elfi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb domowy wg Elfi

 

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 1 kg mąki do wyrobu chleba
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5l wody gazowanej
  • zakwas - rozczyn
  • 0,5l ciepłej wody niegazowanej

 

Sposób przygotowania:

Chleb domowy wg Elfi
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce drewnianą łyżką lub ręką. Następnie dolewamy wodę gazowaną oraz niegazowaną i dodajemy zakwas na chleb (przepis na własny domowy zakwas również na moim profilu). Mieszamy wszystko po czym odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu z miski odbieram 3 łyżki ciasta i wkładamy do słoiczka (to będzie nasz zakwas na następny chleb) a resztę ciasta przekładamy do foremek. Ciasto w foremkach odstawiamy na 10-12h. Jest to dość długi czas, więc ja osobiście robię to ciasto na chleb wieczorem i po prostu zostawiam na no. Rano jak tylko wstanę chlebek jest gotowy do pieczenia. Przed upieczeniem wierzch smaruję olejem. Piekę w nagrzanym piekarniku 170C przez 1,5godziny. Chleb jest bardzo chrupiący ale przed krojeniem poczekać aż wystygnie.
Chleb domowy wg Elfi
Chleb jest pełen ziaren i najlepiej jak jest pokrojony w cienkie kromki

Tagi:

dynia chleb