Sposób przygotowania:
Chleb domowy wg Elfi
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce drewnianą łyżką lub ręką. Następnie dolewamy wodę gazowaną oraz niegazowaną i dodajemy zakwas na chleb (przepis na własny domowy zakwas również na moim profilu). Mieszamy wszystko po czym odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu z miski odbieram 3 łyżki ciasta i wkładamy do słoiczka (to będzie nasz zakwas na następny chleb) a resztę ciasta przekładamy do foremek. Ciasto w foremkach odstawiamy na 10-12h. Jest to dość długi czas, więc ja osobiście robię to ciasto na chleb wieczorem i po prostu zostawiam na no. Rano jak tylko wstanę chlebek jest gotowy do pieczenia. Przed upieczeniem wierzch smaruję olejem. Piekę w nagrzanym piekarniku 170C przez 1,5godziny. Chleb jest bardzo chrupiący ale przed krojeniem poczekać aż wystygnie.
Fajna86
olmanka
Elficzna
cris
Elficzna
dża
Elficzna
spróbuj - polecam, ja jem tylko mój własny chlebek (dieta) i działa on bardzo dobrze na trawienie i na dodatek jest smaczny. Ma dość chrupiącą skórkę ale w środku mięciuchny. Gdy piekę to często dodaję 2 rodzaje mąki po 0,5kg np żytnia i pszenna itd. :)