Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z dynią i orzechami
Dynię umyć, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić. Odważyć 300 g, wrzucić do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić. Do misy robota wrzucić zmiksowaną dynię, zakwas, wodę i miód. Dodać ziarna. Wymieszać.
Wsypać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do dwóch długich keksówek i oprószyć mąką, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić. Do misy robota wrzucić zmiksowaną dynię, zakwas, wodę i miód. Dodać ziarna. Wymieszać.
Wsypać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do dwóch długich keksówek i oprószyć mąką, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.