Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Chleb ziołowy z orkiszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orkisz to bardzo stary gatunek pszenicy. Popularny w średniowieczu, później powoli popadł w zapomnienie. Dziś na szczęście wraca. Posmakuj go w tym wyjątkowym chlebie.

Chleb ziołowy z orkiszem

Składniki:

Chleb ziołowy z orkiszem

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziołowy z orkiszem
1. Drożdże włożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.

2. Do malaksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte zioła.

3. Dolać resztę wody, dodać drożdże. Zmiksować.

4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.

5. Posmarować mlekiem i posypać czarnuszką.

6. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 90 st. C.

7. Piec 55 minut w temp. 190 st. C.

Tagi:

chleb