Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc. Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać. Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć do 200 i piec kolejne 30 minut. Wystudzić na kratce
karola25