SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Rewelacyjny chleb! Dzięki dyni jest wilgotny i długo świeży, dzięki mące orkiszowej ma ciekawy smak i jest zdrowy!

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc. Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać. Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć do 200 i piec kolejne 30 minut. Wystudzić na kratce
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać.
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie.