Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie
Na zaczyn: do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc. Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę i puree z dyni, wymieszać. Wsypać miód, sól i pestki i ponownie zamieszać. Obie mąki wsypać do misy robota, wlać zawartość pierwszej miski. Wyrobić jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką misę i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Przykryć i odstawić na około 2 godziny, aż ładnie wyrośnie. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. zmniejszyć do 200 i piec kolejne 30 minut. Wystudzić na kratce
![Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenno-orkiszowy-z-dynia-na-zakwasie-340731.jpg)
![Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenno-orkiszowy-z-dynia-na-zakwasie-340732.jpg)
![Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenno-orkiszowy-z-dynia-na-zakwasie-340733.jpg)
![Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie Chleb pszenno-orkiszowy z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenno-orkiszowy-z-dynia-na-zakwasie-340734.jpg)
karola25