misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Chleb z dodatkiem dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ne ma to jak domowe pieczywo. Można je robić na tysiące sposobów i nigdy się nie znudzi. Zostało mi trochę zmiksowanej dyni. Szkoda było wyrzucić, a skoro robiłam chleb postanowiłam do niego "wpakować" dynię.

Chleb z dodatkiem dyni Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Chleb z dodatkiem dyni

 

 

  • keksówka o wymiarach 27/12

Sposób przygotowania:

Chleb z dodatkiem dyni
Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do ruszenia.

Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy do niej letnie mleko, zmiksowaną dynię oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, z którego formujemy z niego kulę. Układamy ją w misce, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy wyrośnięte ciasto i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na kilka minut, by ciasto ponownie podrosło.

Po około 10 minutach z ciasto rolujemy. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.

Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Chleb z dodatkiem dyni
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy
Chleb z dodatkiem dyni
Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz zaczyn
Chleb z dodatkiem dyni
Z ciasta zarabiamy bardzo elastyczne ciasto
Chleb z dodatkiem dyni
Do miski przekładamy ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb z dodatkiem dyni
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na kształt prostokąta
Chleb z dodatkiem dyni
Ciasto zwijamy w rulon a jego końce podwijamy pod spód
Chleb z dodatkiem dyni
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
Chleb z dodatkiem dyni
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Chleb z dodatkiem dyni
Idealny chleb na śniadanie
Chleb z dodatkiem dyni
Doskonały na drugie śniadanie do szkoły lub pracy

Tagi:

pieczywo chleb