Sposób przygotowania:
Chleb z dodatkiem dyni
Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i odkładamy do ruszenia.
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy do niej letnie mleko, zmiksowaną dynię oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, z którego formujemy z niego kulę. Układamy ją w misce, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy wyrośnięte ciasto i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na kilka minut, by ciasto ponownie podrosło.
Po około 10 minutach z ciasto rolujemy. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Dodajemy do niej letnie mleko, zmiksowaną dynię oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy i zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, z którego formujemy z niego kulę. Układamy ją w misce, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy wyrośnięte ciasto i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na kilka minut, by ciasto ponownie podrosło.
Po około 10 minutach z ciasto rolujemy. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.