smaksłodyczy

smaksłodyczy

Kucharz
[Przepisów: 5]

Chleb pszenny z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowy chleb z nasionami dyni dla tych którzy nie mają zakwasu lub jest zbyt późno by przygotować zakwas.

Chleb pszenny z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny z dynią

 

  • 0,5 kg mąka pszenna pełnoziarnista
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 1/3 szklanki nasion dyni
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 litra wody
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • tłuszcz do formy
  • mak

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z dynią
Drożdże rozpuścić w szklance wody(opcjonalnie mleka), dodać miód oraz 2 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wyrośnięte drożdże oraz wodę i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowanie ciasto pozostawić do wyrośnięcia ok 1 godziny lub do czasu podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę otem na jednolitą masę dodając resztę wody. Wyrobione ciasto pozostawić ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, zakładając brzegi (jak kopertę) uformować bochenek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, naciąć i posypać makiem. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia 30- 40 minut. przed włożeniem do pieca posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez 15 min. następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec 0k 40 minut. Po upieczeniu pozostawić chleb jeszcze 10 min. w piekarniku następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia Smacznego.
Chleb pszenny z dynią
Wyrośnięty chleb gotowy do włożenia do piekarnika
Chleb pszenny z dynią
Wypieczony chleb pozostawiamy do ostudzenia