lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb foremkowy razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka. Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem. Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba. Zrozumie ten kto piekł sam.

Chleb foremkowy razowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb foremkowy razowy

Składniki:

  • mąka chlebowa typ 720 200 gram
  • mąka razowa typ 1850 300 gram
  • woda ciepła 300 m
  • sól łyżeczka
  • drożdże świeże 15 g

Dodatkowo:

  • słonecznik łuskany 50 g
  • woda do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Chleb foremkowy razowy

Wykonanie:

Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże, rozpuszczamy. Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut. Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym, takie ma być.

Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut. Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty.

Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.

Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut.

Skórka będzie chrupiąca i pyszna.

Chleb foremkowy razowy
Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.
Chleb foremkowy razowy
Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże,rozpuszczamy.Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut.
Chleb foremkowy razowy
Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.
Chleb foremkowy razowy
Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia.
Chleb foremkowy razowy
Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.