Sposób przygotowania:
Chleb foremkowy razowyWykonanie:
Odmierzamy najpierw obydwie mąki i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól.Odmierzamy ciepłą wodę i dodajemy do niej śwież drożdże, rozpuszczamy. Przelewamy do naszych mąk i wyrabiamy ciasto koło 15 minut. Ciasto będzie klejące ale nie przejmujcie się tym, takie ma być.
Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut. Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty.
Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia na skos.
Pieczemy w piekarniku parowym koło 45 minut w 180 stopniach. Kiedy nie macie parowego wtedy wstawiamy naczynie z wodą na samo dno i pieczemy w 200 stopniach jakieś 45-50 minut.
Skórka będzie chrupiąca i pyszna.