MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką.

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.

Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym.

Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok). Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Ciasto mieszamy dokładnie łyżką przez 2-3 minuty
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Doprawadzamy do takiej konsystencji, aby odchodziło od miski
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Ciasto przekładamy do keksówki i odstaiamy w ciepłe miejsce
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Wyrośnięty chleb smarujemy olejem i posypujemy siemieniem