Sposób przygotowania:
Chleb francuski
Drożdże namoczyć w misce z ciepłą wodą, odstawić na 10 minut. W drugiej misce zmieszać 2 szklanki mąki z solą. Dodać do wody, dokładnie wymieszać. Wsypywać pozostałą mąkę po 1 szklance na raz. Wyrabiać przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko posmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić, na co najmniej 1½ godziny. Ciasto w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyjąc z miski, lekko przerobić, uformować kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze przez godzinę. Położyć ciasto na posypanej mąką stolnicy. Przeciąć na pół. Rozwałkować na duże prostokąty (40x35 cm). Następnie bardzo ciasno zwinąć. Zlepić brzegi. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, szwem do spodu. Rozmącić jajko z zimną wodą, posmarować chleb, przykryć ściereczką i zostawić, by ciasto urosło po raz trzeci. Podgrzać piekarnik do 190 stopni. Postawić płaską, wypełnioną do połowy wodą, brytfannę na dolnej półce piekarnika. Piec chleb na środkowej półce przez 25 minut.