slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Domowy chleb pszenny z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne domowe pieczywo. Jest to chleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam

Domowy chleb pszenny z pestkami dyni

Składniki:

Domowy chleb pszenny z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenny z pestkami dyni
Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb wodą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

Upieczony chleb studzimy na kratce.