Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszenny z pestkami dyni
Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb wodą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb wodą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce.