Sposób przygotowania:
Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem słonecznikiemEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Trochę słonecznika odłożyć, resztę przesypać do miski. Dodać do niego wszystkie rodzaje mąki i sól, wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i wodę.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych foremek keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą i posypać odłożonym słonecznikiem.
Etap 7
Piekarnik nastawić na hydro-pieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.