Sposób przygotowania:
Chleb z kaszą i ziemniakamiPrzygotowanie kaszy
Kaszę przesypać do miski, zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, rozdrobnić.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Rozczyn
Drożdże rozpuścić w mleku z wodą (1,5 szkl) i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut.
Przygotowanie sypkich składników
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i wymieszać.
Dodanie pozostałych składników
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kaszę i ziemniaki.
Wyrobienie ciasta
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Podsypanie wyrobionego ciasta mąką
Wyrobione ciasto podsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przełożenie ciasta do foremek
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie
Chleb piec w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 50-60 minut. Piekarnik nastawić na hydropieczenie lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.