Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z kaszą i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowy pszenny chleb z domieszką mąki graham, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i kaszy kuskus, przygotowany na drożdżach.

Chleb z kaszą i ziemniakami

Składniki:

Chleb z kaszą i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą i ziemniakami

Przygotowanie kaszy

Chleb z kaszą i ziemniakami
Kasza kuskus przesypana do miski i zalana wrzącą wodą.

Kaszę przesypać do miski, zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut, rozdrobnić.

Przygotowanie ziemniaków

Chleb z kaszą i ziemniakami
Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę do ziemniaków.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Rozczyn

Chleb z kaszą i ziemniakami
Rozczyn przygotowany z wody mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z wodą (1,5 szkl) i cukrem, odłożyć na kilkanaście minut.

Przygotowanie sypkich składników

Chleb z kaszą i ziemniakami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i wymieszać.

Dodanie pozostałych składników

Chleb z kaszą i ziemniakami
Kasza ziemniaki i rozczyn dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kaszę i ziemniaki.

Wyrobienie ciasta

Chleb z kaszą i ziemniakami

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.

Podsypanie wyrobionego ciasta mąką

Chleb z kaszą i ziemniakami

Wyrobione ciasto podsypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przełożenie ciasta do foremek

Chleb z kaszą i ziemniakami

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Chleb z kaszą i ziemniakami

Chleb piec w 200 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 50-60 minut. Piekarnik nastawić na hydropieczenie lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.